Itthon és a nagyvilágban

10 tuti tanulási tipp

Amint gyerkőcünk hazaér, nekiesik a tanulásnak vagy… épp az ellenkezője. Ha nekiesik, akkor túl akar esni rajta, mint egy akut betegségen, ha nem, akkor semmilyen erővel nem lehet rávenni arra, hogy tanuljon. A legjobb esetben is csak azt a vallomást sikerül ” kifacsarni” belőle, hogy kész a lecke. Pedig nincs. Egyszerűen elfáradt, vagy nincsen kedve, elfogyott a motiváció. És itt jön a képbe a kérdés: mivel motiváljam? Az alulmotiváltság – ezt minden felnőttnek tudnia kell – szüli azt, hogy rendre születnek a rossz dolgozatok, feleletek, és értesítések felszereléshiányról, hiányzó házi feladatokról. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy leírok 10 tippet, amivel a motiváció is megteremthető, és nagyobb kedvet kaphat csemeténk a tanuláshoz.

  1. Tűzzetek ki egy célt! Szülő és gyerek együtt találja ki, miért jó, ha ötösre javítja a gyerkőc a matekot, magyart vagy épp az angolt. Felejtsd el azt, hogy azt mondogatod, hogy magának tanul. Nem magának tanul, anyunak, apunak, nagyinak, dicséretért, kiskutyáért stb. Minél idősebb a gyerek, annál komolyabb motivációs célt lehet meghatároztatni vele, de a magasröptű elképzelések (“mert jó, ha okos vagy, és hozzá tudsz szólni, látod Pistike nem csinál házit, belőle utcaseprő lesz!”) egy kisgyereknél teljesen feleslegesek. Fontos! A célját te mondasd ki vele, de az ő célja legyen, ne a tiéd! Például lehet ilyen cél az is, hogy siker esetén olyan közös programot szervez a család, amit ő szeretne a legjobban.
  2. Hazaérkezés után 30 perc pihenés! Nem tévé, nem okoskütyü és egyéb képernyőhasználat, hanem jó levegő, szaladgálás a kutyával, görkori, deszka stb. Ha esetleg megtanult relaxálni, akkor az is jöhet.
  3. Készítsetek időtervet! Ezt én Tantortának nevezem, és nagyon fontos része a folyamatnak. A lényege, hogy már a tanulás első néhány percében írja le egy papírra, melyik tantárggyal hány percet szeretne foglalkozni.
  4. Mindig az aznapi leckét tanulja! Azon a napon, amikor az óra volt megjegyezte az ott hallott, látott ismeretek 75 %-át. (Tételezzük fel, hogy jó tanára van, és figyelt az órán.) Ha ezeket az ismereteket feleleveníti 3-4, esetleg 5-6 órán belül, akkor már sokkal nagyobb esélye van arra, hogy mindezt eltárolja a hosszútávú memóriába. Ez pedig azt eredményezi, hogy a témazáró előtt nem kell mindent újratanulni, mert be fognak ugrani adatok, tények, emlékek.
  5. Először a nehezebb tantárggyal kezdje! Ennek egyszerű oka van: ha betartotta a 2. tanulási tippet, akkor az agy felfrissült, újabb lendülettel állhat neki a tanulásnak, és a nehezebb tárgyakból is sokkal gyorsabban elsajátítja az új ismereteket.
  6. Először a szóbelit, aztán az írásbelit! Nem tévedés! Egyszerű oka van: ha a szóbeli ismeret elsajátítása megvan, akkor könnyedén és gyorsan megy majd az írásbeli.
  7. Az egyes tantárgyak között kötelező 5 perc szünetet tartani! Ez idő alatt nyugodtan lehet vizet inni (a víznek nagyon fontos szerepe van az agyműködés frissen tartásában), mozogni; ebbe beleszámít a vécére menés, és akár egy kis ugarbugra a szobában.
  8. Mozogjon tanulás közben! Tévhit, hogy tanulni csak íróasztal mellett ülve lehet. Az agy sokkal aktívabban működik mozgás közben.Több oka van, de egyike a leglényegesebbeknek: ilyenkor az agy mindkét agyféltekéje aktivizálódik, tehát nagyobb részét használjuk, így sokkal gyorsabban, hatékonyabban megy a tanulás.
  9. 2-3 napon belül ismételje át az anyagot! Ha pl. hétfőn tanult törit, de csütörtökön lesz legközelebb óra, akkor a legjobb, ha csak belenéz a füzetbe, vagy a könyvbe kedden vagy szerdán. Így a csütörtöki órán egészen biztosan nem jön zavarba, ha röpdogát ír, vagy feleltetik. Jó, ha saját magának készít a tananyaggal kapcsolatosan olyan firkarajzokat is, amelyekről eszébe jut az anyag. Lehet ezt a könyvbe a margóra, vagy akár egy külön papírlapra. Fontos, hogy színesekkel készüljenek ezek a kis rajzok.
  10. Használja bátran a netet! Az okoseszközök nem ellenségek, hanem jól használható barátok, segédeszközök, amelyek meghozhatják a tanulási kedvet. Számtalan olyan lehetőség van már egy játékos gyakorlásra, amelyek meghozhatják a kedvét az adott tantárggyal kötendő élethosszig tartó jó barátsághoz.Ilyen pl. a Wordwall, Learningapps stb.

Így már van remény arra, hogy élmény legyen a tanulás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top