Itthon és a nagyvilágban

A gyerek testbeszéde

A kommunikáció nagyon fontos minden élőlény esetében, hiszen az biztosítja a megfelelő információáramlást feladótól a címzettig és vissza. Jelentős része a testbeszéd, gesztusok, mimika is.

Szülőként, nevelőként ezeken keresztül is rengeteg segítséget kapunk, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megfelelő módon, egészségesen tudjuk terelni, nevelni őket. De hogyan tudunk a gyereknek segíteni, hogyan értelmezzük azokat a jeleket, amelyek önkéntelenek? Biztos, hogy jól fejtjük meg az alig észrevehető kódokat?

ŐSZINTE KOMMUNIKÁCIÓ

A testbeszéd a legtöbbször nem tudatos, azzal nem lehet hazudni, egy gyerek ilyen módon nem tudja leplezni az igazi érzéseit. Ha már nagyobb, akkor előfordul, hogy kísérletet tesz arra, hogy mosollyal felülírja a valóságot, pl. a csalódottságát, de ezután már igyekszik fizikailag is távol kerülni, nehogy kiderüljenek az igazi érzései. A „tünetek” megfejtéséhez fontos a szövegkörnyezetet is figyelembe venni.

Honnan lehet tudni, hogy a gyerek mennyire befogadó? Mennyire félénk? Milyen érzelmeket igyekszik leplezni? Melyek a tipikus jelek, azaz a testbeszéd mit árul el a gyerekek esetében?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top