szorongás és stresszkezelés

Miért szorong a gyerekem?

A szorongás ma már napi téma a gyerekeknél is. Felébred, és már rögtön az az első, hogy „fáj a hasam!”, de variációt jelenthet a fejfájás, a hányinger és egyéb tünetek is színesíthetik a palettát. Igyekszel segíteni neki, de hogyan?

Hogyan magyarázd el neki, hogy nem kell izgulni, nem az élete múlik a dolgozaton, a felelésen, a felvételin… Átöleled, simogatod, duruzsolsz a fülébe, ám ezek csak tüneti „kezelések” lehetnek.

Nagyjából akkor és ott, abban a szituációban sehogy sem tudsz segíteni. Szorong. Hol jobban, hol kevésbé.

De milyen okai lehetnek a stressznek már ennyire fiatalon, gyerekkorban?

Talán az első olyan élmény, ami szorongást kelthet egy gyerekben, az a tudat, hogy az élet véges, megmásíthatatlanul. A megmásíthatatlanság tudata félelmet kelt benne, nem tudja a magyarázatot, ezért a legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz az, hogy kerülöd a témát. A legjobb az, ha igyekszel elmagyarázni neki – mégpedig visszavonhatatlanul – , hogy vannak múlandó dolgok, és az élet is ilyen. Világnézettől függően elmondhatod neki, hogy mire lehet számítani akkor, amikor elmegyünk innen, erről a Földről. Szembesíteni kell azokkal a jelenségekkel, amelyek a halálhoz tartoznak. Nem szerencsés, ha nem viszed őt el a temetésre, ha kerülöd a témát, nem mondod el, vagy éppen hazudsz neki. Az európai kultúrában nagy hiányosságokat fedezhetünk fel e tekintetben, az úgynevezett „civilizálatlan népek” szokásaiban bőven fedezhetők fel olyan elemek, amelyek ezt az űrt pótolják. Ha megfelelő csomagolásban beszélgetsz vele erről, akkor – minden bizonnyal – ezt a fajta szorongást lassacskán feloldod benne.

Változás miatti szorongás – a szülői példa

A változások azok, amelyek leginkább megviselik a gyerekeket, de ha jól belegondolunk, akkor minket, felnőtteket is. Minden, ami változás, az bizonytalanságot jelent, de jó eséllyel tanulási lehetőséget, és azt, hogy ezekkel a változásokkal új kihívások kerüljenek az utunkba. Amennyiben kihívások érnek, akkor ezeknek eleget tudjunk tenni, ugyanis minden ilyen előrébb lendít bennünket életfejlődésünk útján.

Fordítsuk ezt le a gyerekek nyelvére.  Pistike anyukája olyan munkahelyen dolgozik, ahol a főnöke kihasználja, túlóráztatják, minduntalan borsot törnek az orra alá. A munka sem túl izgalmas, a kollégái folyamatosan fúrják. Pisti anyu azonban tűr, marad a munkahelyén. A gyerek csak azt hallgatja, hogy rossz a munka, nem érzi jól magát az anyukája, de marad, mert az a biztos. Nem akar változtatni. Mi történik ilyenkor, mit lát a gyerek? Anya a biztonságot a bizonytalanért nem akarja kockáztatni. Járt utat a járatlanért nem akarja elhagyni. Hiszen még a közmondás is úgy tartja… Így a gyerek is fél, szorong, nem akarja az újat. Szorong, amikor olyan inger éri, ami veszélyezteti a komfortzónáját. Ilyen például az óvodai beszoktatás, az iskolai alkalmazkodás és sorolhatnám. Ha elmagyarázod neki, mi vár rá, akkor kevésbé fog félni. Ha képes vagy változtatni te is, akkor megnyugszik. Beszélgess vele, sokat. Minél többet. És ha beszélgetsz, csak rá figyelj, senki és semmi másra.

Ha példát mutatsz, neki is könnyebb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top