Bemutatkozás

Pedagógus, tehetségfelismerésben és tanulásmódszertanban jártas tréner, pedagógus-továbbképző és nyelvtankönyvek lektora, így jellemezhető jelenlegi szakmai helyzetem. Tanárként a magyar nyelv és irodalom megszerettetése, tehetségtrénerként a tehetség felismerése a feladatom. Ma már olyan módon tanítok, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a tanítványaim más szemszögből lássák az elsajátítandó tudásanyagot. Felébredjen az érdeklődésük, céltudatosan tanuljanak, képesek legyenek koncentrálni az elvégzendő feladatra. Játékosan, a gamifikáció eszközeivel élve szervezem meg kontakt és online óráimat. Meggyőződésem, hogy nem algoritmusok alapján „működünk”, ebből pedig az következik, hogy gondolkodó emberek felnevelésére van a legnagyobb szükség. Ez a misszióm.

Tihanyi Rita

Azok közé a pedagógusok közé tartozom, akik “láttak gyereket közelről”, akik rájöttek, szükség van valami másra, többre, akik nem túlélni akarják a mindennapokat a diákjaikkal együtt, hanem azt szeretnék, hogy legyen élmény a tanulás és a tanítás, a nevelés. A felnőtteknek és a tanítványaiknak is. Eljött az idő, amikor a tanítók már csak asszisztálnak a tanítványaik felfedező útján, amelynek a célja egy újabb tudásszerző cél kitűzése. Ám ezt az utat minél élvezetesebbé kell tenni…

Szeretném bebizonyítani, hogy lehet élmény a tanulás! A tanulás nem az iskolát, az unalmat, az órákig tartó görnyedést jelenti, hanem teljesen mást!

Tanulmányoztam más nemzetek pedagógiai módszereit is, nyitottan és kritikusan minden újra. Ezekből merítve sok újdonságot meg kell tanulnunk alkalmazni. A SzemlÉLETváltás előadásom végighallgatása pedagógusoknak és a szülőknek könnyíti meg a tanítást, a gyerekekkel való foglalkozást. Új szemléletet csempész a pedagógiába, kihívást jelent, az elfásultság és a kiégés ellen nyújt módszert, lehetőséget, új alternatívát.

Amikor szemléletváltáson gondolkodtam, nem csak a felnőttekre gondoltam. A gyerekeknek is szükségük van arra, hogy olyan módszerrel tanulhassanak, ami élvezetesebb számukra, ami lehetőséget biztosít a bennük szunnyadó kreativitás kibontakoztatására, a tanulásban rejlő élmény birtoklására. A módszer alkalmazásával lehetőségük nyílik a tanulás közben bolondozásra, “firkálgatásra” is, mobilozhatnak, netezhetnek…

A Zoom alkalmazás segítségével online felvételi előkészítőket tartok azoknak a diákoknak, akik a középiskolai felvételi előtt állnak. Ugyanilyen módszerekkel tartok magyar irodalom és/vagy nyelvtan tantárgyakból korrepetálást elsősorban 10-14 éveseknek.  Whitebordon írok, chat-ablakon keresztül küldöm át azokat a hivatkozásokat, amelyekre rákattintva a felvételivel  (vagy éppen a magyar tantárggyal) összefüggő  játékos feladatokat oldhatnak meg. Közös képernyőmegosztással követem figyelemmel a megoldást. Órán kívüli feladatokat is adok (esetenként), ezzel „éles” helyzetekre is felkészítem tanítványaimat. Probléma esetén távoli informatikai segítséget is tudok adni.

Kidolgoztam a Tantorta elnevezésű tanulásmódszertani képzésemet is 10-18 év közötti fiatalok számára (10-14 illetve 14-18 éveseknek).  A Tantorta „new age” módszer, amely ötvözi a gyakorlatiasságot az edukinesztetikával és különböző stresszoldó gyakorlatokkal. Alapoz a különböző tanulási típusokra, az órarend alapján egyénre szabott napi és heti terv megszerkesztésére. A képzésen egy speciális jegyzetelési módszer elsajátítására is sor kerül. 7 órás, kislétszámú gyerekcsoportok számára ajánlott.

“Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. ” (Márai Sándor)

https://www.facebook.com/tihanyir
Back To Top