Bemutatkozás

Bemutatkozás

Több évtizede foglalkozom oktatással, pedagógiával. Poroszos rendszerben szereztem diplomát, de nem kellett hozzá sok idő, hogy rájöjjek: változni és változtatni kell. Keresem máig és kerestem mindazokat az alternatív megoldásokat, amelyek a vizualitás előtérbe kerülésével, a multitasking korszakában, a digitális urbanizáció évtizedeiben szórakoztató tanulást és tanítást jelentenek. A hivatalnokok képzésének ideje lejárt. Gondolkodó csapatjátékosok felnevelése van a fókuszban.

Tihanyi Rita

Azok közé a pedagógusok közé tartozom, akik “láttak gyereket közelről”, akik rájöttek, szükség van valami másra, többre, akik nem túlélni akarják a mindennapokat a diákjaikkal együtt, hanem azt szeretnék, hogy legyen élmény a tanulás és a tanítás, a nevelés. A felnőtteknek és a tanítványaiknak is. Eljött az idő, amikor a tanítók már csak asszisztálnak a tanítványaik felfedező útján, amelynek a célja egy újabb tudásszerző cél kitűzése. Ám ezt az utat minél élvezetesebbé kell tenni…

Éppen ezért mély levegőt véve folyamatosan kutatom – kutattam, keresem – kerestem azokat a módszereket és lehetőségeket, amelyek ismeretében a pedagógusok friss erőt tudnak magukba szippantani, újult energiával mennek be az iskolákba. Új technikákat, szemléletet, amelyek segítségével a gyerekek is sokkal nagyobb kedvvel lendülnek neki annak a tevékenységnek, amit úgy nevezünk: tanulás.

Szeretném bebizonyítani, hogy lehet élmény a tanulás! A tanulás nem az iskolát, az unalmat, az órákig tartó görnyedést jelenti, hanem teljesen mást!

Tanulmányoztam más nemzetek pedagógiai módszereit is, nyitottan és kritikusan minden újra. Ezekből merítve sok újdonságot meg kell tanulnunk alkalmazni. A SzemlÉLETváltás továbbképzés a pedagógusoknak és a szülőknek könnyíti meg a tanítást, a gyerekekkel való foglalkozást. Új szemléletet csempész a pedagógiába, kihívást jelent, az elfásultság és a kiégés ellen nyújt módszert, lehetőséget, új alternatívát.

Amikor szemléletváltáson gondolkodtam, nem csak a felnőttekre gondoltam. A gyerekeknek is szükségük van arra, hogy olyan módszerrel tanulhassanak, ami élvezetesebb számukra, ami lehetőséget biztosít a bennük szunnyadó kreativitás kibontakoztatására, a tanulásban rejlő élmény birtoklására. A módszer alkalmazásával lehetőségük nyílik a tanulás közben bolondozásra, “firkálgatásra” is, mobilozhatnak, netezhetnek… Erről szól a Tantorta, gyerekeknek, fiataloknak szánt képzésem.

Egyre többen vagyunk, akik szemléletváltáson gondolkodunk, akik azt valljuk és hisszük, hogy a megszokott, unalmas tanórákat izgalmas kalanddá lehet tenni egyedi módszerekkel. Sokakkal együtt harcolunk azért, hogy a gyerekeink, unokáink mosolyogva, jó kedvvel, gyermekkorukat megélve derűsen vegyék az akadályokat. Remélem, hogy ha összegyűlünk, mi “egyfecskék”, akkor a gyerekeink szebb jövőt alkothatnak maguknak, unokáinknak, és talán még nekünk is.

“Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. ” (Márai Sándor)