Írásaim
Hygge

Hygge

A szó, amely nemrég még számomra egy üres, tartalom nélküli betűhalmaz volt, mostanra megtelt békével, meghittséggel, biztonsággal. Életérzés, flow..? Sok minden benne van, és ezt a dánok már nagyon régóta tudják. Éreztem, érzek sokszor ilyet, de számomra ez a kifejezés, ami mindezt összesűríti, nemrégen vált ismertté.  Vajon a gyerekeink is érzik ezt? A dánoké biztosan.

Dánia az egyik legboldogabb ország a világon, ezekkel a szavakkal kezdte előadását a dán gyermeknevelésről Iben Sandahl pszicho- és családterapeuta, pedagógus, két nagy sikerű könyv írója. Mélyen megragadt az is bennem, amit ezután mondott: az emberek teszik az országot boldoggá, és nem fordítva. Mivel minden felnőtt egyszer kisgyerek, ezért kell nagy figyelmet fordítanod arra, hogyan nevelj boldog gyerekeket, hiszen belőlük válnak majd boldog felnőttek. Épp ezért célszerű magadon, akár szülőként, akár pedagógusként elkezdeni a formálást, a változtatást. A szülői lét magunkról szól, nem a gyerekről.

Milyen lehetőséget tudsz erre biztosítani? Például légy hiteles! A hiteles mintát az apa, anya szolgáltatja. Ha olyasmit teszel, amit valóban érzel. Ha vállalod azt is, hogy nem mindig vagy nyugodt, kiegyensúlyozott. Néha szomorú vagy, máskor meg vidám, és mindezt őszintén ki is tudod mutatni, akkor válsz a gyerekeid számára őszintévé. Elfojtani az érzelmeidet nem szabad, mert csak kimutatásukkal válsz a gyerekeid számára természetessé. – Ne szomorkodj! – hallottam sokszor. És miért is ne? De! Ha azt érzem, akkor teret kell engedni annak az érzésnek is, ugyanúgy, mint ahogyan az örömnek. Sőt! Sírni is jól esik néha…

Aztán: nem biztos, hogy a szülőnek – pedagógusnak van igaza. A történeteknek mindig van másik olvasata, vagy ha úgy tetszik, az éremnek egy másik oldala. Mielőtt döntést hozol, előtte több oldalról érdemes megvizsgálni a sztorit, elképzelhető, hogy más lesz a dolog kimenetele.

Ha vannak álmaid, akkor ne a gyerekkel akard azt megvalósíttatni! No igen, nekem nem sikerült, de majd a gyereknek…! És ha nem ezt akarja? Inkább próbálj olyan célt megfogalmazni számára, amivel azonosulni tud, amit örömmel teljesít. Megvan a lehetőséged arra, hogy változz, hogy kilépj a komfortzónádból, amely korlátozhat. Olyan tudást, tapasztalatot gyűjts, amivel a saját életedet, jövődet boldogabbá tudod tenni. Tudd: a bukás csak egy döccenő a tanulás rögös útján.

Ahhoz, hogy a családi együttlét legalább naponta egyszer 30-45 percig arról szólhasson, amit hygge-ként definiált Iben, szabályok szükségesek. Ezeket a szabályokat neked, szülőnek kell felállítani, hiszen te rendelkezel a nagyobb élettapasztalattal, nem a gyereked. Ne te legyél a legfontosabb! TI legyetek a legfontosabbak. Együtt! Ősszel egy meleg takaróba burkolózva, finom teát kortyolva bámuld az ablakon leguruló esőcseppeket! Télen rajzolj hóangyalt! Tavasszal állj meg hallgatózni, ha madárhangokat hallasz! Ülj le naponta legalább egy órát beszélgetni a gyerekekkel, pároddal úgy, hogy ne legyen semmilyen elektromos kütyü a közeledben. Kezdetnek ennyi is elég lesz, hogy megérezd, mi is az a hygge…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük