Itthon és a nagyvilágban

Szabadtéri óvoda elsőként Washigtonban

A közelmúltban az Amerikai Egyesült Államokban elsőként Washingtonban engedélyezték a szabadtéri óvodát.

A Tiny Trees óvoda helyszínén ahelyett, hogy színes szőnyegekre ülnének, kint, a szabadban játszanak, tanulnak a gyerekek – fatönköken ülnek, túráznak.

Az alapötlet egy olyan óvoda megvalósítása és engedélyeztetése volt, ahol a gyerekek egy lombkorona alatt gyűlnek össze, és szeptembertől júniusig napfényben és esőben is a szabadban vannak. Itt játszanak, itt tanulják meg mindazokat a dolgokat, amelyeket a legtöbb társuk beltérben, zárt falak között.

– Csodálatos dolog, hogy láthatjuk a gyerekeket a szabadban futkározni, meztelen csigákat nézegetni, növényeket, állatokat gondozni – mondja Kinney, aki michigani belvárosi iskolákban oktat. – Figyelem a gyerekeket, akik igénylik a testmozgást, és megválaszthatják, mit tanulmányoznának legszívesebben.

Kinney egy négy órás szabadtéri foglalkozást tart délelőttönként, és három órát délután. Tanulói, többnyire 3 és 4 éves gyermekek, jobban gondolkodnak a természettel való kapcsolatuktól – állítja. –  Jobban tudják irányítani az érzelmeiket – fejtette ki – , kreatívabban fejezik ki magukat a rendelkezésükre álló területen. Ezzel együtt ugyanúgy megtanulják és gyakorolják azokat a dolgokat, amit társaik – csak a hagyományos óvodákban.

A gyerekek esőben is játszanak, meleg, vízhatlan ruháik vannak, és ha az idő végképp megköveteli, akkor van lehetőségük behúzódni a Camp Longban egy helyszíni házba, ahol közösségi központok vagy fedett pikniktermek találhatók.

– Rengeteg lehetőségük lesz még arra, hogy bemenjenek valahová, és székeken ülve hallgassanak valakit. Addig is adjuk meg a lehetőséget arra, hogy gyerekek maradjanak, ameddig csak lehetséges. Fára másszanak, szabadban, játszva tanulva, futkározva – mondta Kinney.

Megelőző vizsgálatok bizonyították, hogy a gyerekek kétszer akkora fizikai aktivitást tanúsítanak a szabadban, mint bent. Egyre több bizonyíték van arra is, hogy a szabadban töltött idő kulcsszerepet játszik a gyermekek fejlődésében. Ráadásul a szabadtéri osztályok mindennapi órái nem igazán különböznek a beltéri óráktól.

A Kinney’s Camp Long tanteremben a tanulók állandóan elfoglaltak. Az „osztályterem” egyik területén található egy hely, ahol a gyerekek nagyítóval és mágnesekkel kísérletezhetnek. Vannak kijelölt helyek az olvasáshoz és az ötletes játékhoz (építőelemekkel és műanyag ételekkel töltve). És egy másik helyet elválasztottak a park őshonos növényfajainak védelmére, amellyel a gyerekek külön ismerkedhetnek.

-Nem érzem, hogy bármiben is hiányt szenvednének – állítja Kinney.  – A legtöbb gyereknek egyszerűen csak más környezetre van szüksége.

Forrás: https://www.seattletimes.com/education-lab/learning-in-nature-washington-becomes-first-in-the-country-to-license-outdoor-preschools/?fbclid=IwAR11v_j7pQGgHYIleAvYKoFL8wjUNy_XblDxcEs4xHNvji97XMKbsaz3iSA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top